Projekt współfinansowany ze Środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na podstawie umowy podpisanej z Ośrodkiem Rozwoju Edukacji i pod jego nadzorem




Aktualności
Grupa XIX – praktyki zawodowe w wakacje 2014 r.
2014-08-01
Kolejne działanie dotyczyło grupy XIX, która zebrała się w dniu 16 lipca w Forcie Piontek – Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym, by przejść taki sam cykl szkoleń jak grupa poprzednia. Była to jedna z liczniejszych grup bo liczyła, aż 27 osób, które przyjechały z najodleglejszych stron Polski, by nie tylko poprawić jakość swojego warsztatu pracy, ale również zdobyć niezbędne doświadczenie zawodowe.

Pierwszym dwóm dniom towarzyszą zawsze emocje związane z testami, poprawnością ich wykonania, zadaniami indywidualnymi i grupowymi, jednak są też przyjemności ponieważ każdy z uczestników otrzymuje pakiet materiałów do należytego wykorzystania na 10cio dniowych praktyk: środki zużywalne na praktyki, zestaw odzieży oraz materiały piśmiennicze. Tak wyposażeni nauczyciele i nauczycielki rozjechali się do: Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Hotelu Warszawa w Augustowie, do Zamku w Gniewie, Hotelu Narvil w Serocku i Restauracji Wine Bar w Warszawie. Tak urozmaicona lista obiektów oraz ich różnorodność umożliwiły uczestnikom i uczestniczkom bardzo dobre poznanie jak wygląda praca zawodowa w obiekcie hotelarsko-gastronomicznym, podniesienie swoich kwalifikacji, nabycie nowych umiejętności, a co najważniejsze nabycie śmiałości w tej dziedzinie nauczania jaką jest obsługa konsumenta. Poprzez 10 dni każdy może poznać wszystkie działy gastronomii poczynając od recepcji hotelowej, sali, ale także housekeepingu oraz może poznać zagadnienia baristyczne, sommolierskie i barmańskie. Po praktykach zawodowych wszyscy uczestnicy spotkali się ponownie w Forcie Piontek w dniu 28 lipca by tam zdać przygotowane przez ekspertów egzaminy. Podczas tego dnia eksperci kluczowi projektu Pani Renata Gut z warszawskiego hotelu Sheraton, jak i  Pan Grzegorz Górnik z Akademii Kelnerskiej przeprowadzili diagnozę końcową w postaci egzaminów, testów praktycznych i teoretycznych, a także umiejętności pracy w grupie jak i zadaniach indywidualnych. Wykonywane zadania wypadły bardzo dobrze, każdy z nauczycieli i nauczycielek otrzymał certyfikat unijny, ale także Państwo mogli powymieniać się swoimi spostrzeżeniami i obserwacjami jakie poczynili będąc w tych obiektach. Bardzo ważne jest to, iż w każdej lokalizacji  nauczyciele i nauczycielki uczestniczą w kompleksowym i całym życiu obiektu, mieszkając tam jako goście hotelowi. Jest  to doskonała lekcja, gdyż z jednej strony czują się jako klienci a z drugiej jak pracownicy hotelu, a zdobywanie doświadczenia zwłaszcza w pracy zawodowca są bardzo korzystnie postrzegane.

 

 

Powróć do listy wiadomości